1. Haberler
  2. Bilgi
  3. Miraç Kandili: Anlamı, Önemi ve Hz. Muhammed’in Miraç Olayı

Miraç Kandili: Anlamı, Önemi ve Hz. Muhammed’in Miraç Olayı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Miraç Kandili: Anlamı ve Önemi

Miraç Kandili: Anlamı ve Önemi

Recep Ayı’nın 27. gecesinde idrak edilen Miraç Kandili, 6 Şubat Salı günü kutlanmaktadır. Üç ayların ilk ayı olan Recep ayında, Hz. Muhammed’in (S.A.S.) Miraca çıkışı, İslam inancı açısından son derece önemli bir olaydır. Müslümanlar, bu kıymetli geceyi bir fırsat olarak değerlendirir ve ibadet ile hayır işlerine yönelirler. Kur’an-ı Kerim’de Miraç olayı, iki ayrı surede yer almaktadır. Miraç kelimesi, “yukarı çıkma vasıtası, merdiven” anlamına gelir. Terim olarak ise, Hz. Peygamber’in göğe yükselişini ve Allah katına çıkışını ifade eder.

Miraç Kandili: Anlamı, Önemi ve Hz. Muhammed'in Miraç Olayı

Hz. Muhammed Miraç’a Nasıl Çıktı?

Hz. Muhammed Miraç'a Nasıl Çıktı?

Bir gece, Kâbe-i Muazzama’nın Hatîm mevkiinde uyurken, Cebrail (A.S.) gelip mübarek göğsünü yardı, kalbini zemzem suyu ile yıkadı ve içini iman ve hikmetle doldurdu. Ardından, beyaz bir binek olan Burak ile (normalde bir aylık mesafedeki) Mescid-i Aksa’ya uçtular. Orada, bütün peygamberlerin ruhlarına imam olup namaz kıldırdığı için, bu durum onların şeriatlerinin asıllarına varis olduklarını ifade ediyordu. Hz. Peygamber’e su, şarap ve süt takdim edildi; o, sütü tercih etti. Bu, ümmetinin doğru yola iletildiğini simgeliyordu.

Miraç Kandili: Anlamı, Önemi ve Hz. Muhammed'in Miraç Olayı

Bir sonraki aşamada, Hz. Muhammed, yüceliklere (manevî asansör) ile göklere yükseltildi ve yedi kat semayı birer birer dolaştı:

  • 1. kat semada: Hz. Adem ile,
  • 2. kat’ta: Hz. İsa ve Hz. Yahya,
  • 3. kat’ta: Hz. Yusuf,
  • 4. kat’ta: Hz. İdris,
  • 5. kat’ta: Hz. Harun,
  • 6. kat’ta: Hz. Musa,
  • 7. kat’ta: Hz. İbrahim ile görüştü.

Melekleri, Cennet ve Cehennem’i de gözler önüne seren Hz. Muhammed, Miraç gecesi boyunca bütün âlemleri dolaştı. Cebrail, onu daha da yükseklere çıkardı; o kadar yüksek bir yere ulaştılar ki, kaderleri yazan kalemlerin cızırtıları duyulmaya başlandı. Nihayet, varlıkların en son sınırı olan Sidretü’l-Müntehâ’ya vardılar. Cebrail, “İşte burası Sidretü’l-Müntehâ’dır. Ben buradan bir parmak ucu ileri geçecek olursam, yanarım” dedi.

Miraç Kandili: Anlamı, Önemi ve Hz. Muhammed'in Miraç Olayı

Hz. Muhammed’e Sidre’de dört kutsal nehir ve her gün yetmiş bin meleğin ziyaret ettiği Beyt-i Ma’mûr gösterildi. Kendisine şarap, süt ve bal dolu üç bardak sunuldu; yine sütü tercih etti. O gece, şehitlerin ve muttakilerin cenneti olan Cennetü’l-Me’vâ’yı da temaşa etti. Cebrail’i geride bırakarak Refref’e binerek Arş-ı A’lâ’ya geçti ve Kâb-ı Kavseyn olarak belirtilen “imkân dairesinin bitiş, vücûb dairesinin başlama sınırına” ulaştı. Huzûr-u Kibriya’da, Allah’a ok yayının iki ucu kadar, hatta daha fazla yaklaştı. Cemâlullah’ı, perdesiz ve vasıtasız olarak, zaman ve mekandan münezzeh bir şekilde konuştu. Daha sonra, tekrar Refref ile Sidre’ye geri döndü. Orada, Cebrail’i asıl hüviyetiyle –tıpkı ilk defa Hira’da gördüğü şekliyle– gördü. Son olarak, yine Cebrail ile birlikte göz kırpması kadar kısa bir zaman diliminde dünyaya geri döndü.

Miraç Kandili: Anlamı, Önemi ve Hz. Muhammed'in Miraç Olayı

Miraç Olayı Kur’an’da Geçiyor mu?

Miraç Olayı Kur'an'da Geçiyor mu?

Miraç olayı, Peygamber Efendimizin önce Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya, oradan da Allahu Tealâ’nın huzuruna çıkmasını ifade eder. Bu olay, Kur’an-ı Kerim’de İsra ve Necm surelerinde yer almaktadır.

Miraç Kandili ile İlgili Ayetler

Miraç Kandili ile İlgili Ayetler

İsra Suresi: “Bir gece, kendisine bazı âyetlerimizi gösterelim diye kulunu Mescid-i Harâm’dan çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ’ya götüren Allah eksikliklerden münezzehtir. O, gerçekten her şeyi işitmekte ve görmektedir.” (el-İsrâ, 1)

Miraç Kandili: Anlamı, Önemi ve Hz. Muhammed'in Miraç Olayı

Necm Suresi: “Battığı zaman yıldıza andolsun ki, arkadaşınız (Muhammed haktan) sapmadı ve azmadı.” (1-2) “O, nefis arzusu ile konuşmaz.” (3) “(Size okuduğu) Kur’an ancak kendisine bildirilen bir vahiydir.” (4) “(Kur’an’ı) ona, üstün güçlere sahip, muhteşem görünümlü (Cebrail) öğretti. O, en yüksek ufukta bulunuyorken (aslî sûretine girip) doğruldu.” (5-7) “Sonra (ona) yaklaştı derken sarkıp daha da yakın oldu.” (8) “(Peygambere olan mesafesi) iki yay aralığı kadar yahut daha az oldu.” (9) “Böylece Allah kuluna vahyedeceğini vahyetti.” (10) “Kalp, (gözün) gördüğünü yalanlamadı.” (11) “(Şimdi siz) gördüğü şey hakkında onunla tartışıyor musunuz?” (12) “Andolsun ki, o, Cebrail’i bir başka inişte daha (aslî suretiyle) görmüştü.” (13) “Sidretü’l Müntehâ’nın yanında.” (14) “Me’va cenneti onun (Sidre’nin) yanındadır.” (15) “O zaman Sidre’yi kaplayan kaplamıştı.” (16) “Göz (gördüğünden) şaşmadı ve (onu) aşmadı.” (17) “Andolsun, o, Rabbinin en büyük alametlerinden bir kısmını gördü.” (18)

Miraç Kandili: Anlamı, Önemi ve Hz. Muhammed'in Miraç Olayı

Miraç Kandili: Anlamı, Önemi ve Hz. Muhammed’in Miraç Olayı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giresun Gündem - Giresun Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin